AGI – Arbetsgivardeklaration på individnivå. Hur går det?

Sedan 2019-01-01 så ska alla företag med anställda lämna arbetsgivardeklaration månadsvis på individnivå (AGI). De årliga kontrolluppgifterna försvinner.

Läs mer om varför och vad detta innebär i artikeln snart dags för AGI – är du förberedd.

Med några månaders erfarenhet så tycker många lönehandläggare och konsulter att det har blivit betydligt krångligare och mer tidsödande att upprätta arbetsgivardeklarationen.

Tidigare redovisades alla löner i en klumpsumma per månad. Idag måste man lägga till alla anställda och månadsvis ange deras individuella uppgifter såsom personnummer, bruttolön och innehållen skatt.

Det är viktigare än tidigare att göra rätt på varje lön direkt. Blir det fel lön på någon individ så innebär det en utökad administration och inte sällan att en rättelse av arbetsgivardeklarationen måste skickas in till Skatteverket.

Utan ett modernt och uppdaterat löneprogram och genom filöverföring till Skatteverket så är det i praktiken svårt även för företagaren med bara 1-2 anställda att få det här att bli korrekt varje månad.

PS! Vi på RochS Sifferkontoret har förstås erfarenhet, konsulter och programvara på plats så att vi kan hjälpa dig med den här viktiga uppgiften året om. Läs mer under sidan ”Lönetjänster”.